Str. HENRI COANDA  nr.9; bl. R5; sc.A;
ap.3, Parter; Rm. Valcea, Jud. Valcea
Telefon: 0350421973; Fax : 0250730671
Mobil: 0747289673
E-mail: gicerova[at]yahoo.com
Centru de informare si pregatire profesionala Dragasani

Cursuri gratuite pentru persoanele de etnie Roma din Municipiul Dragasani si comunele limitrofe.

La nivelul judetului Valcea, ca si in intreaga tara, minoritatea Roma reprezinta unul dintre grupurile cele mai vulnerabile si mai predispuse la marginalizare si excluziune sociala. La nivelul zonei alese pentru implementarea activitatilor proiectului Municipiului Dragasani si comunele limitrofe, populatia de etnie Roma reprezinta un proces semnificativ peste 10%. Populatia de etnie Roma are cel mai scazut respect de sine si constientizare, comparativ cu toate celelalte mari minoritati etnice din Romania, aproximativ 75% din populatia roma confruntandu-se in prezent cu un nivel inalt al riscului saraciei, excluziunii sociale si marginalizarii, sustinut de mentinerea unei atitudini discriminatorii, cumuland un spectru larg de dizabilitati sociale: frecventa scolara redusa sau lipsa educatiei, calificari scazute sau lipsa totala a calificarii, neparticiparea la educatia formala, numar ridicat de copii, conditii de viata scazute, experienta scazuta pe piata fortei de munca etc. 

Una dintre cele mai mari probleme ale acestei categorii o reprezinta nivelul slab de participare pe piata muncii, unul dintre cele mai importante motive fiind deficientele majore in domeniul pregatirii profesionale inregistrate la nivelul acestei categorii peste 70% din populatia roma nu are nici o calificare sau desfasoara activitati care nu necesita o formare profesionala folmala. 

Ponderea mare a muncitorilor zilieri (41,7%) din totalul populatiei roma indica de asemenea faptul ca acestia se afla intr-o situatie dificila in ceea ce priveste ocuparea si implicit, asigurarea venitului minim pentru nevoile lor de baza. O parte importanta din venitul familiilor rome sunt prestatiile sociale - Primaria Municipiului Dragasani avand un numar de peste 100 familii de etnie roma beneficiare de ajutor social (venitul minim garantat).  

Obiectivele urmarite de proiectul de fata vin sa impuna activitati care sa diminueze si chiar sa elimine cauze de natura obiectiva si subiectiva remarcate la somerii tineri, somerii de lunga durata si cei din mediul rural, cauze evidente in contextul national, regional si local descris anterior, si care duc la efectele negative enumerate.  

Serviciile oferite grupurilor tinta sunt servicii curente oferite in mod organizat in tarile membre ale Uniunii Europene, implementarea lor in Romania fiind in stadiul incipient si functionand preponderant in orasele mari, absente cu desavarsire din orasele mici si mediul rural.

Argument pentru egalitatea de sanse   

Situatia romilor din Romania constituie, fara indoiala, o problema de mare actualitate, iar imbunatatirea acesteia nu constituie o simpla provocare.  

Data fiind ponderea acestei minoritati etnice (535.000 de persoane, conform datelor recensamantului din 2002 sau aproximativ 1.500.000 de persoane, conform estimarilor realizate in cercetari pe esantioane reprezentative la nivel national), problemele sale sunt in aceeasi masura probleme ale majoritatii.   

Este specific populatiei de romi faptul ca saracia, care ia adesea forme severe si extinse, este dublata de situatii accentuate de marginalizare si excluziune sociala. O parte importanta a populatiei de romi este prinsa in capcana unui deficit de resurse/bunuri personale si familiare: lipsa severa de venituri, conditii de locuire adesea mizere, lipsa de educatie, angajare predominanta in activitati economice din zona gri/subterana, lipsa actelor de identitate.  

Exista de asemenea o lipsa acuta de calificare profesionala in medii moderne, care asigura accesul pe piata legala a muncii. Meseriile traditionale ale romilor sunt din ce in ce mai putin solicitate in economia moderna, segmentul populatiei adulte cu calificare este redus. Marea majoritate a romilor nu are nici o calificare, fapt care ii marginalizeaza pe piata muncii. Tanara generatie, datorita efectelor negative ale ultimelor decenii, prezinta un deficit si mai mare de calificare comparativ cu generatia adulta/varstnica. 

In acest context oportunitatea oferita de SC GICEROVA SRL de a obtine o calificare intr-o meserie cautata pe piata muncii si potrivita contextului economic local este binevenita si trebuie valorificata. Va asteptam deci la inscrieri.

* Contributia la combaterea discriminarii si inegalitatii pe piata muncii la nivelul judetului Valcea.
* Contributia la dezvoltarea competentelor si sprijinirea pentru insertia pe piata muncii a grupurilor dezavantajate din randul minoritatilor etnice (minoritatea Roma) din Municipiul Dragasani si comunele limitrofe.
* Facilitatea accesului pe piata muncii a grupurilor dezavantajate din randul minoritatilor etnice (minoritatea Roma) din Municipiul Dragasani si comunele limitrofe prin intensificarea masurilor active si preventive pentru ocuparea fortei de munca.

Promovarea oportunitatilor de ocupare pe o perioada de 12 luni pentru minim 300 de persoane din randul minoritatilor etnice (minoritatea Roma) din Municipiul Dragasani si comunele limitrofe prin intensificarea masurilor active de ocupare si dezvoltarea de noi abilitati corespunzator nevoilor in evolutie de pe piata fortei de munca, ca urmare a:
** Cresterii gradului de informare privind piata fortei de munca din judetul Valcea si conditiile de munca in Uniunea Europeana pentru 300 persoane din categoriile amintite;
** Evidentierii abilitatilor profesionale, dezvoltarii abilitatilor de cautare a unui loc de munca, consilierii si testarii profesionale pentru 100 persoane din categoriile amintite;
** Dezvoltarii competentelor profesionale care sa permita desfasurarea de activitati specifice unei ocupatii sau profesii pentru 50 persoane din categoriile amintite- prin organizare de cursuri de initiere/calificare;
** Reintegrarii profesionale/ angajarii in munca pentru 10 absolventi ai cursurilor de formare.

1. Initierea proiectului
2. Promovarea proiectului
3. Operationalizarea Centrului de Informare, Consiliere si Pregatire Profesionala
4. Furnizarea de servicii integrate in cadrul Centrului de Informare, Consiliere si Pregatire Profesionala
5. Informare si consiliere profesionala
6. Evaluare abilitati generale
7. Instruire in tehnici de cautare si pastrare a locului de munca
8. Sprijin in integrarea pe piata muncii
9. Formare profesionala initiala in functie de optiunea individuala a membrilor grupurilor tinta – in una din urmatoarele meserii:         

• Lucrator in comert         
• Lucrator cresterea animalelor         
• Lucrator la fabricarea conservelor din legume sau fructe         
• Ingrijitor batrani la domiciliu

10. Monitorizare, audit si raportare

** Un Centru de Informare, Consiliere si Pregatire Profesionala in cadrul caruia persoanele cu risc crescut de marginalizare sociala datorita apartenentei etnice si lipsei unui loc de munca vor putea beneficia de servicii integrate, moderne si personalizate pe nevoile individuale ale fiecarui client: indrumare, orientare si consiliere profesionala, identificare si plasare pe piata muncii, instruire in tehnici ce cautare a unui loc de munca etc.
** 100% din grupurile tinta - 300 persoane vor primi informatii complete cu privire la piata muncii la nivelul judetului Valcea, conditii de munca in Uniunea Europeana, drepturile si obligatiile angajatilor si angajatorilor, tehnici de cautare si pastrare a locului de munca etc.
** 100% din grupurile tinta - 300 persoane vor beneficia de servicii de consiliere vocationala si orientare a carierei, evaluare a abilitatilor generale, sprijin in integrarea pe piata muncii.
** 17% din grupurile tinta - 50 persoane vor fi calificate intr-o meserie solicitata pe piata muncii.
** 3,3% din grupurile tinta - 10 persoane vor fi angajate la finalul implementarii proiectului sau isi vor deschide o afacere proprie.
** Toti beneficiarii proiectului vor suferi transformari care vor determina modificari comportamentale pozitive, cum ar fi : cresterea stimei de sine, mentinerea unei atitudini pozitive fata de integrarea socio-profesionala, cresterea autonomiei si responsabilitatii personale in cautarea unui loc de munca.

300 romi din Municipiul Dragasani si comunele limitrofe - 120 barbati si 180 femei

** aproximativ 2000 persoane - familiile si apropiatii grupurilor tinta
** 5 autoritati publice locale din Municipiul Dragasani si comunele limitrofe (Voicesti, Stefanesti, Prundeni, Sutesti)
** 15 agenti economici
** AJOFM Valcea

SC GICEROVA SRL

Partener - ASOCIATIA PROXPERT in colaborare cu Primaria Municipiului Dragasani  

Inscrierile se fac zilnic intre orele 10.00-14.00 la Centrul de Informare, Consiliere si Pregatire Profesionala din cadrul Primariei Municipiului Dragasani. Informatii suplimentare si confirmarea inscrierilor la telefon: 0250730671; 0747289673.